Oceanul Pacific (de la numele latin Mare Pacificum = mare liniştită) este cel mai mare ocean din lume, acoperind aproximativ 33% din suprafaţa Pământului.
Numele oceanului a fost dat de navigatorul portughez Ferdinand Magellan. Este cel mai mare ocean al pamantului si se imparte in 2 emisfere, cea sudica si cea nordica. Cel mai adanc loc din Pacific aflandu-se la peste 11.000 metri sub nivelul apei, in Groapa Marianelor, in vreme ce varful Everest are mai putin de 9.000 metri inaltime. Trebuie insa mentionat ca suprafata Pacificului este in scadere, aceasta micsorandu-se constant, cu aproximativ 2-3 centimetri pe an din trei parti ale sale, din cauza miscarii placilor tectonice. Cei aproximativ 0,5 kilometri patrati cu care Pacificul se reduce anual nu se pierd insa, Oceanul Pacificse transfera doar catre Oceanul Atlantic care isi mareste astfel suprafata. Intre 70 si 80 la suta din oxigen este produs de oceane. 97% din apa planetei este in oceane. De apa din oceane depind mecansimele care echilibreaza temperatura, precipitatiile si nivelul acestora pe uscat. 52% din rezervele de peste sunt exploatate la maxim, alte 19 de procente sunt exploatate moderat. 35% din padurile de mangrove au fost distruse in ultimii 30 de ani, 20 la suta din recifele de corali au fost distruse, iar alte 20 de procente sunt in stare avensata de degradare.
150.000 de mile marine patrate sunt complet lipsite de viata, sunt improprii vietii, iar aceasta suprafata creste in fiecare an. Circa 90 la suta din populatia de pesti rapitori a disparut din oceane, iar aceasta duce la grave dezechilibre ale ecosistemelor. În Pacific temperatura apei variază de la punctul îngheţului, în zonele polare, până la circa 30 °C la ecuator. Salinitatea variază în funcţie de latitudine: apa este mai puţin sărată lângă ecuator decât cea din zona temperată, din cauza precipitaţiilor abundente din zona ecuatorială / tropicală. Şi spre poli salinitatea este mai mică, deoarece evaporarea este foarte scăzută. Pacificul cuprinde peste 25.000 de insule, mai mult decât suma tuturor insulelor din celelalte oceane, majoritatea aflându-se la sud de ecuator.
Groapa Marianelor este situată în vestul Oceanului Pacific, la doar 15 kilometri de insulele din Guam. Groapa are forma unei semiluni, cu o lungime de 2250 kilometri pe o lățime de 69 de kilometri. Mergând la o asemenea adâncime ne așteptăm ca apa să fie extrem de rece. Chiar pe fundul oceanului ea atinge temperaturi de 4 grade, dar există anumite zone în Groapa Marianelor unde apa are temperaturi și de 450 de grade Celsius și este bogată în minerale. Chiar dacă pare ciudat, apa nu fierbe din cauza presiunii ridicate.
La sfârșitul lui 2011, oamenii de știință au anunțat că au descoperit 4 poduri de piatră care traversează diverse zone din Groapa Marianelor. La fel ca și în alte privințe, scopul acestor poduri este neclar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

| Designed by Colorlib