Aurorele sunt cauzate de interactiunea vanturilor solare cu campul magnetic al Pamantului, acestea sunt vazute cel mai adesea in apropierea polilor (nord si sud). In nord, ele sunt numite aurore boreale sau Luminile Nordului. Aurora este numele zeitei romane a zorilor, iar “boreala” inseamna “de nord”, in latina. In emisfera sudica, aurorele sunt numite aurore australe.
Aurorele urmeaza ciclurile solare si au tendinta sa fie mai frecvente la sfarsitul toamnei si la inceputul primaverii (octombrie, februarie si martie sunt cele mai bune luni in care pot fi vazute aurorele). In jurul Cercului Arctic, in nordul Norvegiei si Alaskai, le poti vedea aproape in fiecare noapte. Pe masura ce mergi catre sud, frecventa aurorelor scade. In sudul Norvegiei, sudul Alaskai, Scotia si Marea Britanie, aurorele pot fi vazut pana la de 10 ori pe luna. Aurora boreala este rezultatul impactului dintre particulele de vânt solar în câmpul magnetic al Terrei.
Aurorele sunt indicatoare ale legaturii dintre soare si Pamant. Frecventa aurorelor este corelata cu frecventa activitatilor solare si cu ciclurile solare de 11 ani. Pe masura ce procesul de fuziune are loc in interiorul soarelui, acesta imprastie particule de mare energie si radiatii in vantul solar.
In timp ce vantul solar interactioneaza cu marginile campului magnetic terestru, unele dintre aceste particule sunt atrase de acesta. Ele urmeaza apoi liniile campului magnetic in jos spre ionosfera, strat atmosferic situat intre 60 si 600 km deasupra scoartei terestre. Cand aceste particule interactioneaza cu gazele din ionosfera produc acest impresionant spectacol de lumini. Gama de culori variaza intre rosu, verde, albastru si violet. Luminile sunt in continua „miscare” datorita acestor interactii dintre vantul solar si campul magnetic terestru.
Norvegia este destinatia predilecta pentru observarea aurorii boreale. De exemplu, in orasul Tromso, considerat Paradisul Nordului, se fac excursii cu snowmobilul pentru a admira aurora boreala. Alesund este alt loc unde se pot vedea Luminile Nordului. Orasul este considerat unul dintre cele mai frumoase din Norvegia, in special gratie arhitecturii deosebite a cladirilor. Din octombrie pana in aprilie, in Islanda poate fi admirata aurora boreala. Aceasta tara este considerata a fi unul dintre locurile cele mai potrivite pentru a admira fenomenul natural. Din septembrie pana in aprilie, aurora boreala poate fi vazuta pe teritoriul Groenlandei. Luminile care par sa danseze apar pe cer pe la miezul noptii, trezind entuziasm in randurile celor veniti de departe in aceste locuri. Unul dintre cele mai recomandate locuri pentru a vedea fenomenul este Kangerlussuaq, o localitate in partea de vest a Groenlandei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

| Designed by Colorlib