Locuitorii din cimpia Sinear nu credeau in legamintul lui Dumnezeu, ca El nu va mai aduce alt potop pe pamint. Multi dintre ei tagaduiau existenta lui Dumnezeu si puneau potopul pe seama unor cauze naturale.Unul dintre scopurile pe care le urmareau prin construirea turnului era si acela de a avea un loc de scapare in eventualitatea unui alt potop. Constructia urma sa aiba o inaltime mult mai mare decit s-au ridicat apele potopului, iar ei credeau ca, in felul acesta, vor fi in afara oricarui pericol. Iar prin faptul ca aveau sa fie in stare sa se inalte pina la nori, ei sperau ca vor putea descoperi cauzele potopului. intreaga lucrarea avea ca scop sa inalte si mai sus mindria celor ce l-au proiectat, sa departeze de la Dumnezeu mintile generatiilor viitoare si sa le duca la idolatrie.
Cind a fost partial terminat, o parte din turn a fost ocupat si folosit ca locuinta pentru ziditori; alte incaperi, splendid mobilate si impodobite, au fost inchinate idolilor lor. Oamenii se bucurau de succesul lor si slaveau pe dumnezeii de argint si aur, ridicindu-se impotriva Cirmuitorului cerului si al pamintului. Deodata insa, lucrarea, care inainta atit de bine, a fost oprita. Au fost trimisi ingeri ca sa strice planurile constructorilor. Turnul ajunsese la o foarte mare inaltime si era imposibil acum pentru cei ce lucrau sus, in virf, sa comunice in mod direct cu aceia care se aflau jos, la baza turnului; de aceea, au fost asezati oameni din loc in loc, fiecare dintre acestia sa primeasca si sa transmita celui de mai jos ordinele cu privire la materiale sau alte directive in legatura cu lucrarea. in timp ce vestile erau astfel duse de la unul la altul, limbajul li s-a incurcat, astfel ca se cereau materiale de care nu era nevoie si se dadeau indrumari care erau adesea in contradictie cu cele ce fusesera date. A urmat confuzie si spaima. intreaga lucrare s-a oprit. Nu mai putea fi vorba – mai departe – de nici un fel de armonie si conlucrare. Constructorii erau cu totul neinstare sa-si explice aceste ciudate neintelegeri dintre ei si, in minia si deznadejdea lor, se acuzau unii pe altii. Alianta lor a luat sfirst in lupta si varsare de singe. Fulgere din ceruri, ca o dovada a neplacerii lui Dumnezeu, au sfarimat partea de sus a turnului, aruncind-o la pamint. Astfel, oamenii au fost facuti sa simta ca exista un Dumnezeu care domneste in ceruri.
Pina la data aceea toti oamenii au vorbit aceeas limba; acum insa, aceia care puteau sa-si inteleaga intre ei vorbirea s-au unit in doua grupe; unii au pornit intr-o parte, altii in alta. „Si Domnul i-a imprastiat de acolo pe toata fata pamintului” De altfel, chiar numele Babel dat turnului înseamnă „încurcătură”. NemaiînÅ£elegându-se între ei, oamenii s-au răspândit pe întreaga suprafaţă a Pământului, fiecare vorbind o altă limbă. Astăzi, există aproximativ 7.000 de limbi diferite, pe întreaga planetă, unele – ca engleza sau chineza, vorbite de miliarde de oameni – dar ÅŸi altele, pe cale de dispariÅ£ie, cu un număr foarte mic de vorbitori.
Potrivit Bibliei, după ce Creatorul le-a amestecat limbile pentru a nu se mai putea înÅ£elege, oamenii au abandonat proiectul lor, fiind nevoiÈ›i să se despartă în popoare È™i rase. De aici provine È™i numele „Babel“, care înseamnă confuzie, amestecare. De la acest eveniment biblic a luat naÈ™tere È™i expresia „ca la turnul Babel“, care descrie momentul în care oamenii vorbesc, dar nu se pot înÈ›elege.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

| Designed by Colorlib