Prometeu mai avea un frate mai mic Epimeteu.Prometeu era istet si dornic de cunoastere.Cand a devenit matur si-a propus sa faureasca o fiinta plina de insusiri care sa stapaneasca Pamantul cu intelepciune.A modelat din lut si apa trupul unui barbat ce semana leit cu zeii,apoi a rugat-o pe Atena ,zeita intelepciunii,sa daruiasca minte fiintei nou create. Lui Zeus nu i- placut ca oamenii seamana cu zeii si a hotarat ca intotdeauna oamenii sa se supuna zeilor si sa-i slaveasca.I-a chemat pe oameni sa vina sa vina sa i-a cunostinta de cele hotarate.Oamenii insotiti de Prometeu au venit,aducand si un taur mare,precum poruncise Zeus Fiindca voia sa le arate oamenilor cat este el de drept,Zeus spuse sa taie taurul si sa imparta carnea in doua gramezi din care una o va lua el drept jertfa.Gandul lui era ca oamenii vor face o gramada mai mare pentru ei si una mai mica pentru zei,dar el o va alege pe cea mai mare si -i va pacali.Gramezile le facu Prometeu una mare din oase ,coarne si copite,invelite cu un strat galben de grasime, Cealalta mai mica din carne buna ,invelita cu pielea si aruncate matele pe deasupra.Fireste Zeus ,lacom, a ales gramada mare si frumoasa ,iar cand a vazut dedesubt numai oase si copiute s-a infuriat amarnic.hotarand sa se razbune pe oameni si pe Prometeu. Chiar dupa aceasta intamplare,Prometeu a cerut iar focul,sa il dea oamenilor,sa se incalzeasca,sa gateasca hrana si sa-faca unelte.Cum era suparat,Zeus i-a izgonit,dar Prometeu nu s-a lasat.S-a dus noaptea in fieraria zeului Hefaistos si a furat un bob de jar.L-a dus oamenilor,care rand pe rand au aprins focuri peste tot. Mare i-a fost mania lui Zeus,si a hotarat sa se razbune imediat pe oameni si apoi pe Prometeu. Pandora - prima femeie din lume, potrivit mitologiei greceşti (prin Hesiod) a fost creată cu scopul de răzbunare a zeilor, în special a lui Zeus pentru că Prometeu a furat focul din Olymp şi l-a dăruit oamenilor. Hefaistos, zeul meşteşugăritului, folosind apă şi pământ, i-a dat corp şi chip. Ceilalţi zei au înzestrat-o cu multe talente: Afrodita i-a dat frumuseţea, Atena înţelepciunea, Apollo talentul muzical, Hermes puterea de convingere. De aici şi numele său, Pandora însemnând în limba greacă cu toate darurile. El l-a pus pe Hefaistos să creeze o cutie în care zeii au depus toate relele: cruzimea (Ares), aroganţa (Poseidon), suferinţa/durerea (Hefaistos), vanitatea (Hermes), lăcomia şi gelozia Herei, pofta trupească (Afrodita), ura (Artemis), lăcomia (Atena), bolile (Apollo), lenea (Dionis), tristeţea (Demetra), teama, înşelăciunea şi subjugarea muritorilor de către zei (Zeus) şi, nu în cele din urmă, suferinţa şi moartea (Hades). Doar Hestia (sau poate mai probabil Atena, zeiţa înţelepciunii) s-a deosebit de ceilalţi zei depunând în această cutie Speranţa.
Într-un fals acces de bunătate, Zeus i-a oferit-o lui Prometeu pe Pandora drept soţie şi cutia (Cutia Pandorei) drept cadou. Simţind că la mijloc este un şiretlic, Prometeu a refuzat cadourile. Zeus s-a îndreptat apoi către Epimeteu, fratele lui Prometeu, care, subjugat de frumuseţea Pandorei, a acceptat-o de soţie. Împins de firea sa curioasă, Epimeteu a deschis cutia şi astfel toate relele din interior au scăpat şi s-au împrăştiat pe pământ. Înfricoşat, s-a grăbit să închidă capacul, neobservând că singurul lucru care rămăsese pe fundul cutiei era Speranţa.
Vazand aceasta ,Prometeu a urcat a urcat in Olimp ,la Zeus si i-a spus ca nu e demn ca un conducator sa-si chinuiasca supusii in loc sa-i ocroteasca.Zeus groaznic de furios,a poruncit zeilor sa-l incatuseze pe Prometeu in varful muntelui si sa-l strapunga cu un piron in piept,apoi Zeus il trimise pe vulturul sau ,zi de zi ,sa-i sfasie trupul, cu ciocul si ghearele si astat pentru mii de ani. Prometeu,indura insa toate chinurile si se uita de acolo de sus peste pamant si e bucuros de privelistea oamenilor asezati la caldura focului din case,mancand hrana gatita. Când cineva spune că s-a deschis cutia Pandorei se refera la faptul că anumite lucruri rele se vor întâmpla datorita faptului ca s-a facut ceva ce nu ar trebui să se facă și astfel consecintele negative urmeaza sa apara.
Pandora (tablou de Jules Joseph Lefebvre, 1882)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

| Designed by Colorlib