concediu de odihnadrepturi muncitorestiFrantamunca in Parisstrainatate
DESPRE CONCEDIUL DE ODIHNA IN FRANTA
Concediul de odihnă şi alte tipuri de concedii.
1. Concediul de odihnă.
De la început trebuie precizat că, asemeni celorlalte state europene, în Franţa principalul tip de concediu pentru salariaţi este concediul de odihnă. Toţi lucrătorii au dreptul la un concediu de odihnă plătit, dacă au lucrat cel puţin o lună de-a lungul unei perioade de referinţă, care se derulează între ziua de 1 iunie a anului anterior până la 31 mai din anul curent. Lucrătorii au astfel dreptul la două zile şi jumătate de concediu plătit pentru fiecare lună lucrată. Exemplu, cinci săptămani de concediu plătit pentru un an de muncă. De regulă se iau în considerare pentru calcularea concediului plătit strict perioadele in care s-a efectiv lucrat. Astfel, nu sunt luate în considerare perioadele de absenţă de la locul de muncă. Totuşi, anumite perioade sunt considerate perioade de angajare, respectiv concediul anual corespunzător anului anterior, concediul de maternitate, concediul de formare profesională, sau anumite perioade de boală, dacă acestea sunt acoperite de contractul colectiv. Data concediului de odihnă plătit se stabileste prin acordul comun al angajatorului şi angajatului, sau în lipsa unui astfel de acord, se stabileste de către angajator.
2. Sărbători publice.
Franţa are 10 sărbători publice : prima zi din an, lunea de după Paşte, 1 mai, 8 mai (ziua victoriei din 1945), Înălţarea Domnului (joia), 14 iulie (ziua naţională), 15 august, 1 noiembrie, 11 noiembrie (ziua victoriei din 1918) şi ziua de Crăciun. Ziua de 1 mai este singura sărbătoare legală plătită. Celelalte sărbători sunt plătite doar dacă acestea sunt
sărbătorite în timpul unei zile normale de muncă.
3. Alte tipuri de concedii.
Lucrătorii au dreptul la concediu medical. Pentru a beneficia de îndemnizaţia zilnică de boală trebuie ca lucrătorul să fi cotizat 20 de ore în ultimele 3 luni anterioare intreruperii activităţii. La prezentarea formularului E104 perioadele de cotizare în alte state UE sunt de asemenea luate in considerare.
4. Concediul de maternitate
se acordă 16 săptămani pentru un copil (6 săptămani înainte de naştere si 10 săptămâni după nastere). După efectuarea concediului maternal, lucrătorii pot solicita acordarea unui concediu paternal, sau să lucreze cu jumătate de normă (part-time) pentru a putea avea grijă şi de copil. Concediul paternal reprezintă 11 zile calendaristice consecutive ţn cazul naşterii simple şi 18 zile pentru naşterea multiplă, de la data naşterii copilului. Acest concediu nu poate fi fracţionat şi se poate cumula cu cele 3 zile de concediu acordate la naşterea unui copil. Legislaţia franceză aprobă de asemenea părinţilor timp liber pentru îngrijirea copiilor lor cu dizabilităţi, sau care au suferit un accident, sau sunt foarte bolnavi. Angajaţii pot de asemenea, să-si ia o perioadă liberă pentru Sabat de pană la 11 luni, concediu de formare profesională personală („CIF”), concediu pentru ingrijirea unui copil bolnav sau concediu de aptitudini.
Eligibilitatea pentru unele dintre aceste tipuri de concedii poate fi condiţionată de o perioadă de vechime în cadrul companiei sau de contribuţiile minime plătite la sistemul public de securitate socială.
In Franta angajatul are, teoretic, dreptul la un concediu de 30 de zile lucratoare (fiecare luna lucrata intr-o companie da dreptul la 2,5 zile de concediu). Cu toate acestea, conform legii, in acest calcul saptamana de lucru va cuprinde 6 zile lucratoare, chiar daca firma isi desfasoara activitatea doar 5 zile pe saptamana. Prin urmare, concediul "efectiv" este de 25 de zile lucratoare. Salariatul poate uza de acest drept dupa o luna de lucru in aceeasi companie.
Legea franceza prezinta doua particularitati interesante. In primul rand, perioada legala de concediu platit trebuie sa cuprinda obligatoriu intervalul situat intre 1 mai si 31 octombrie. In al doilea rand, angajatul care pe durata concediului efectueaza o munca platita, putand astfel priva somerii de dreptul la munca, poate fi actionat in justitie si obligat sa plateasca daune-interese in contul fondului de somaj.
Pentru perioada de concediu nu vi se plateste diurna, numai pentru perioada lucrata.
Raportat strict la zilele de concediu legal de odihnă, trei ţări le permit angajaţilor să meargă în vacanţă 30 de zile pe an - Germania, Danemarca şi Franţa. Urmează Italia cu 28 de zile şi un grup de ţări cu câte 25 de zile - Austria, Suedia, Finlanda, Olanda, Norvegia şi Cehia.
Top zile libere (concediu de odihnă + sărbători legale)
1. Germania - 40 zile
2. Italia - 39 zile
3. Franţa - 39 zile
4. Danemarca - 38 zile
5. Austria - 37 zile
6. Malta - 37 zile
7. Finlanda - 35 zile
8. Cehia - 35 zile
9. Suedia - 34 zile
10. Slovacia - 34 zile
Tags: concediu de odihna
, drepturi muncitoresti
, Franta
, munca in Paris
, strainatate
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu