Pasărea Phoenix. Pasăre mitică, ce renăştea din propria-i cenuşă, asemănătoare cu un vultur, cu pene splendide şi viaţă foarte lungă. Învăluită în mister din cauza destinului său excepţional, transformată în imagine simbolică a renaşterii, considerată ca fiind originară din cele mai diferite locuri, se prezintă în mitologia clasică sub numeroase înfăţişări, care se înmulţesc în nenumăratele reinterpretări propuse de secolele următoare şi de diversele culturi în lumea clasică. Primul care vorbeşte despre Phoenix este Herodot. Pasărea Phoenix seamănă ca formă cu vulturul, dar se deosebeşte de acesta prin penajul splendid colorat, cu pete de purpură şi aur (două culori „nobile” şi cu o evidentă semnificaţie simbolică), ce o face mai frumoasă decât cel mai minunat păun; are o longevitate extraordinară (lungimea vieţii care i se atribuie variază, în funcţie de izvoare, de la 500 la aproape 13.000 de ani); este singura din specia ei şi, prin urmare, nu se poate reproduce; este originară din Arabia (sau Etiopia).
Legendele cele mai deosebite se referă la reproducerea sa. Atunci când lunga sa viaţă este pe terminate şi pasărea îşi simte sfârşitul aproape, îşi face un cuib din ramuri de plante aromatice şi tămâie; dă apoi foc acestui cuib, în care, potrivit unor tradiţii, se întinde, arzând o dată cu el, iar din cenuşa sa se formează o altă pasăre. Noua pasăre Phoenix o îngroapă apoi pe cea precedentă, punându-i rămăşiţele într-un înveliş de smirnă şi tămâie în formă de ou şi ducându-le, cu un cortegiu format din alte păsări ce zboară împrejurul său, la sanctuarul din Heliopolis, unde preoţii lui Helios vor începe ritul funebru solemn. După această apariţie trecătoare în Egipt, tânăra pasăre se întoarce în Arabia (sau Etiopia), unde îşi duce lunga sa viaţă solitară hrănindu-se cu perle de tămâie, până când va genera din cenuşa sa un alt exemplar. Este o pasare de o frumusete neasemuita, care nu moare niciodata, ci se mistuie in flacari si renaste apoi din propria cenusa. Se spune ca Pasarea Phoenix originara ar fi aparut dintr-un ou de aur ce plutea pe apele Oceanului Primordial.
La egipteni Phoenixul evoca focul creator si distrugator din care se naste lumea si care ii va aduce sfarsitul.Simbolismul ei este legat de marile adevaruri ezoterice, reprezentand nemurirea spiritului si reincarnarea. Pasarea Phoenix este in crestinism o pasare sacra, simbol al reinvierii si emblema a Arhanghelului Mihail.
Phoenixul evoca focul creator si distrugator din care se naste lumea si care ii va aduce sfarsitul. Scriitorii greci si romani au scris ca ar exista doar a singura pasare Phoenix in lume, pasare care potrivit scrierilor lor, traia in Arabia, lânga o fântâna racoroasa unde se scalda si cânta un cântec dulce in fiecare dimineata. Pasarea legendara se hraneste cu tamie, scortisoara si mirt. Când simtea ca va arde, aduna scortisoarele acestor lemne aromate si isi face din ele un cuib, ardea si apoi din cenusa iesea un pui de phoenix.
Phoenixul este un simbol al renaşterii. Cred că fiecare om trebuie să "renască" cel puţin o dată, chiar în timpul vieţii, pentru ca lucrurile să meargă aşa cum şi-ar dori. Vine ziua când trebuie să te "reinventezi", să devii pur şi simplu alt om dacă vrei să îţi atingi scopurile.
Sunt momente în viaţă când ţi se pare că nimic nu merge bine, că mergi în direcţia greşită, că lucrurile ar fi putut să fie altfel şi că parcă stai pe loc când vine vorba de ceea ce îţi doreşti cu adevărat. Sunt momente când ţi se poate părea ca totul s-a terminat. Cred că astfel de momente îţi schimbă viaţa cu adevărat. Atunci poţi să clachezi şi să renunţi... sau poţi să o iei de la capăt, să renaşti precum pasărea phoenix; să schimbi totul în jurul tău, în aşa fel încât să dispară complet întrebarea dacă eşti pregătit să îţi trăieşti visele. În aşa fel încât să transmiţi prin tot ceea ce eşti că esti mai mult decât pregătit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

| Designed by Colorlib