Durerea poate fi o boala,nu doar un simptom.Durerea este o experienta cunoscuta de majoritatea oamenilor,indiferent de starea materiala ,varsta,sex.Ea joaca un rol esential in viata noastra,permitandu-ne sa identificam factorii si situatiile cu efect daunator si fortandu-ne sa evitam acesti stimuli si actiunile ce intarzie vindecarea.
          Cuvantul "durere" deriva din latinescul "dolor".In terminologia utilizata in terapia durerii  se mai folosesc termeni ce deriva din "algo" sau "algie" care sunt sinonime pentru durere,
          Pentru suprimarea durerii in limba romana se foloseste  cuvantul "analgezie" (fara durere).Cu siguranta multi au folosit Algocalmin pastile sau fiole pentru calmarea diverselor dureri.
         Algeziologia este disciplina care studiaza durerea si tratarea sa.
         Durerea este "o senzatie si o experienta senzitiva si emotionala neplacute asociate cu o leziune tisulara existenta sau potentiala ,sau descrisa ca o astfel de leziune"(MERSKEY).
         Uzual durerea semnalizeaza o leziune a tesuturilor ,prezenta sau iminenta permitand prevenirea sau agravarea leziunii avand un rol protector.
         Nu exista masuratori obiective pentru durere.Putem sti ca o persoana "are durere" doar pe baza afirmatiilor sau actiunilor sale.Aceste actiuni pot fi masurate obiectiv ,dar aceste masuratori nu pot sa evalueze evenimentele care au dus la aparitia lor.
         Suferinta este un raspuns afectiv negativ,secundar durerii sau unei retrairi neplacute,care
ingrijoreaza.Nu exista nici o corelare intre gradul de suferinta si intensitatea durerii.
         Durerea este pluridimensionala.Pentru estimarea intensitatii durerii se foloseste principiul  autoevaluarii ,adica pacientul isi apreciaza singur durerea in limita "absent-maximal".
         In evaluarea durerii se utilizeaza urmatoarele scoruri unidimensionale:
      -SVS(scor verrbal simplu) ,fara durere(1),durere minima (2),durere medie (3),durere puternica (4),insuportabila (5);
      -SNS (scor numeric simplu) ,pacientul "acorda o nota ",intensitatii durerii lui de la 0 (fara durere ) la 10 (durere maxima);
    -SVN(scor vizual numeric),pacientului ise da o " rigla a durerii" numerotata de la 0(lipsa durere) la 10 (durere maxima),el urmand sa pozitioneze cursorul peste cifra care corespunde cel mai bine cu intensitatea durerii;
    -SVA (scor vizual analogig ),principiu identic ca la SVN.Deosebirea este ca rigla are doua fete :una gradata milimetric (0 - 100),destinata celui care efectueaza masuratoarea si cealalta  fata libera pentru pacient.
    -Scorul "fetele durerii",utilizat in pediatrie.
          Analgezicele utilizate in tratamentul durerii:
               -Paracetamolul;
               -Antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirina,ibuprofenul,indometacina );
               -Nefopamul;
               -Tramadolul.
               -Analgezicele opioide.Morfina  este considerata "standard de aur " in tratamentul durerii.
               -Agonistii-antagonisti opioizi (pentazocina buprenorfina nalbufina );
               -Forme medicamentoase noi (Actiq,Sophidona,Durogesic,Ionsis).

       In incheierea acestui material mentionam ca pentru masurarea durerii se foloseste instrumentul de masura DOLORIMETRU iar unitatea medicala de masura a durerii se numeste DOL.Ca idee un organism poate suporta  pana la 45 dol ;in momentul nasterii o femeie simte pana la 57 dol durere (acest lucru este similar cu durerea cauzata de ruperea simultana a 20 de oase).

     
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

| Designed by Colorlib