Stade de France este cel mai mare stadion francez, având o capacitate de peste 80.000 de locuri. Construcţia stadionului a demarat în 1995 şi a fost finalizată la 28 ianuarie 1998, odată cu inaugurarea sa de către Preşedintele Franţei Jacques Chirac. Stadionul a fost construit ca necesitate pentru Campionatul Mondial la Fotbal din 1998, găzduit de Franţa, dar şi pentru a găzdui diverse evenimente sportive: fotbal, rugby, atletism, curse de automobilism, etc.
Zinedine Zidane a fost primul care a marcat aici un gol, în aceeaşi seară de 28 ianuarie 1998, în meciul amical cu Spania, câştigat de francezi cu 1-0.
Acoperişul stadionului, o veritabilă aurolă zburătoare, situată la 46 de metri de gazon, este unul din aspectele cele mai remarcante ale stadionului. Forma sa de elipsă simbolizează universalitatea sportului. Suprafaţa acoperişului este de 6 hectare, iar masa sa este de 13.000 tone sau 1,5 din masa Turnului Eiffel !
Pe Stade de France se va juca finala la EURO 2016.
Terenul de joc are dimensiunile 105 x 70 metri.
Michel Macary, Aymeric Zublena, Michel Regembal si Claude Constantini sunt cei patru arhitecti care au proiectat arena, iar constructia a durat doi ani si jumatate si a costat 285 de milioane de euro.
Lucrarile au inceput in mai 1995 si, desi multi nu au crezut ca va fi posibil, au fost finalizate pe 30 noiembrie 2007, la timp pentru ca Stade de France sa gazduiasca in chiar primul sau an de existenta finala Cupei Mondiale, castigata de Franta cu 3-0 in fata Braziliei. A fost primul si singurul titlu mondial al francezilor de pana acum si pentru prima data dupa 12 ani cand tara gazda a reusit sa castige competitia.
Asa cum era normal, dupa Cupa Mondiala stadionul a devenit casa permanenta nationalei de fotbal a Cocosului Galic, dar si a finalelor de Cupa Frantei si Cupa Ligii. In afara de acestea, parizienii au avut ocazia sa vada si doua finale de UEFA Champions League: in 2005, Stade de France a gazduit finala castigata cu 3-0 de Real Madrid in fata Valenciei, pentru ca 6 ani mai tarziu, sa fie martor al victoriei Barcelonei in fata lui Arsenal cu 2-1.
Una dintre inovatiile stadionului este tribuna mobila care, prin retractare, permite accesul la pista de atletism, dand posibilitatea ca stadionul sa se transforme in doar cateva zile dintr-o arena de fotbal intr-una olimpica.
In Franta exista o lege care spune ca daca o constructie se afla in apropierea unei biserici, aceasta constructie nu trebuie sa fie mai inalta decat respectiva biserica. Pentru a nu incalca aceasta lege si a obtine autorizatia de constructie, o buna parte a stadionului este construita sub nivelul solului.
Langa stadion exista inca un teren de fotbal care poate fi folosit ca pista de aterizare pentru elicopterele VIP-urilor sau in caz de urgenta.
Stadionul nu este folosit de nici o echipa de club de fotbal din Paris, fiind folosit de nationala Frantei sau pentru meciuri de rugby si concerte.
Tags: campionat mondial
, fotbal
, Paris
, Stade de France
, stadion Franta
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu