Ficatul ocupa majoritatea spatiului drept superior al cavitatii abdominale.
Ficatul este o masinarie fascinanta. Are mai mult de 500 de functii si este cel mai mare rezervor al organismului uman. Ficatul stocheaza glucoza, are vitamina A necesara pentru 2 ani de zile si vitamina B12 cat pentru trei.
Ficatul este compus din 2 lobi inegali, stang si drept.
Orice inflamatie a ficatului se numeste hepatita. Cauza frecventa care compromite organul vital din organism
Cea mai comuna boala a ficatului care nu da simptome. Netratata, duce in timp la aparitia cirozei hepatice
Atentie la consumul de paracetamol. Medicii trag un semnal de alarma dupa ce o tanara a murit din cauza unei supradoze
Pentru o buna intelegere a rolului ficatului in organism prezentam cele patru functii de baza ale acestuia:
1. Celulele hepatice secreta continuu bila, un lichid vascos si amar, de culoare galben-maro. Bila, sau fierea, cum este numita popular, contine saruri minerale necesare in digestia lipidelor la nivelul intestinului subtire. Prin canalele biliare interhepatice, bila ajunge in canalul hepatic si, de aici, in canalul coledoc. Fara bila, aproximativ 40% din grasimile pe care le primim prin alimentatie ar fi eliminate prin fecale, iar vitaminele A, D, E si K nu ar fi absorbite de organism.
2. Ficatul ajuta la distribuirea si stocarea nutrientilor din mancare - ficatul este cel care converteste carbohidratii si proteinele in exces in acizi grasi si trigliceride care sunt transportate si pastrate in tesutul adipos. Glucoza care ajunge in sange in urma alimentatiei este transformata de catre ficat in glicogen (depozite de energie) printr-un proces numit glicogenoza. Atunci cand nivelul de glucoza din sange scade, ficatul este cel care transforma glicogenul in glucoza, asigurand astfel un plus de energie organismului.
3. Ficatul are un rol deosebit de important in cadrul metabolismului lipidic si anume: oxidarea trigliceridelor pentru a produce energie; activarea si conversia vitaminelor B in depozite de fosfat necesare bunei functionari a organismului; sintetizarea inozitolului si a lecitinei - conversia colesterolului in saruri biliare si producerea proteinelor necesare coagularii sangelui.
4. Ficatul filtreaza toxinele din sange - toate toxinele acumulate de organism, fie prin alimentatie sau din cauza poluarii, odata ajunse in ficat sunt detoxifiate, metabolizate, selectate si eliminate prin secretia biliara.
Tocmai datorita acestor numeroase si variate functii pe care le indeplineste in organism, ficatul este unul dintre cele mai expuse organe la factorii nocivi. Desi are o capacitate uimitoare de regenerare, nu trebuie sa ne bazam pe acest lucru, fiind cunoscut faptul ca ficatul poate suferi transformari ireversibile daca este expus factorilor nocivi de mediu, exceselor alimentare, medicamentelor sau abuzului de alcool. Cu peste saptezeci de mii de substante chimice diferite in cadrul lantului alimentar, este imperativ necesara curatarea periodica a ficatului si mentinerea unei bune sanatati hepatice, permitand astfel acestuia sa isi indeplineasca corect si eficient functiile in organism.
Afectiunile ficatului
- Hepatita: inflamatia ficatului, de obicei determinata de virusuri precum virusul hepatitic A, B,C. Hepatitele pot avea si cauze neinfectioase, printre care consumul excesiv de alcool, drogurile, reactii alergice sau obezitatea;
- Ciroza hepatica: leziunile pe termen lung ale ficatului determinate de orice cauza pot duce la cicatrici permanente, numite ciroza. In aceste conditii ficatul devine incapabil sa functioneze corect;
- Cancerul hepatic: cel mai frecvent tip de cancer hepatic, carcinomul hepatocelular, apare aproape intotdeauna in prezenta cirozei;
- Insuficienta hepatica:insuficienta hepatica poate avea multe cauze printre care infectii, afectiuni genetice si alcoolul in exces;
- Ascita: ca rezultat al cirozei, din vena porta iese lichid (ascitic) in abdomen, care devine destins si greu.
- Litiaza veziculara: daca un calcul ramane blocat in ductul biliar hepatic poate apare hepatita sau infectia ductului biliar (colangita).
- Hemocromatoza: inseamna depozitarea in exces a fierului in ficat, producad leziuni hepatice. De asemeni, fierul se depoziteaza in intregul organism, deteminand multiple alte probleme de sanatate.
- Colangita sclerozanta primara: este o afectiune rara, de cauza necunoscuta, care determina inflamatie si cicatrici ale ductelor biliare de la nivelul ficatului.
- Ciroza biliara primara: In cazul acestei afectiuni rare, un proces inca neclar distruge ductele biliare ale ficatului. Intr-un final apare ciroza hepatica.
Teste de sange
Testarea functiei hepatice evalueaza cat de bine functioneaza ficatul si consta din mai multe teste de sange:
1. ALT (Alanin aminotransferaza): un nivel ridicat al ALT ajuta la identificarea afectiunilor hepatice sau a leziunilor de diverse cauze, inclusiv hepatita.
2. AST (Aspartat aminotransferaza): Alaturi de un nivel ridicat de ALT, AST indica leziuni hepatice.
3. Fosfataza alcalina: este prezenta in celulele secretante de bila ale ficatului, dar este prezenta, de asemeni, si in oase. Un nivel crescut inseamna deseori ca fluxul biliar este blocat.
4. Bilirubina: Un nivel crescut de bilirubina sugereaza o problema hepatica sau biliara.
5. Albumina: Ca parte a nivelului total al proteinelor, albumina ajuta la deteminarea functionalitatii ficatului.
6. Amoniul: Nivelul amoniului din sange creste cand ficatul nu functioneaza corect.
7. Testele pentru hepatita A: daca se suspecteaza prezenta hepatitei A, medicul va testa functiile hepatice si anticorpii pentru determinarea virusului hepatitei A.
8. Teste pentru hepatita B: medicul poate testa nivelul anticorpilor pentru a determina daca pacientul a fost infectat cu virusul hepatitei B.
9. Teste pentru hepatita C: in plus fata de testarea functiilor ficatului, testele de sange pot determina daca pacientul a fost infectat cu virusul hepatitei C.
10. Timpul de protrombina: acest test este realizat de obicei pentru a verifica daca un pacient ia doza corecta de warfarina (un anticoagulant). De asemenea, este evaluata existenta problemelor de coagulare sanguina.
11. Timpul partial de tromboplastina: acest test este realizat pentru verificarea coagularii sangelui.
Tags: analize medicale
, ciroza
, ficatul
, medicina
, sfatul medicului
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu