Tara unde este atât de mult deşert încât a murit şi marea.
vezi galeria foto
Este aruncată parcă la întâmplare între Israel, Irak şi Siria, unele dintre cele mai „fierbinţi“ zone de pe glob astăzi, dar în Iordania locuitorii continuă să vândă roşii din camion pe marginea drumului, cămilele continuă să pască nestingherite în deşert, iar turiştii se înghesuie în continuare să vadă Petra, situl arheologic care îşi face loc pe lista celor şapte minuni ale lumii de astăzi.
„Raţionalizează-ţi consumul de apă. Iordania este a doua cea mai săracă ţară din lume în ceea ce priveşte resursele de apă“
ordania este o ţară micuţă aflată în Orientul Mijlociu, plină de paradoxuri: se învecinează cu Siria în nord şi Irakul în est, dar este foarte sigură; nu are petrol, dar gaseşti hoteluri ca-n Dubai; cea mai mare parte a ţării este un deşert arid, dar legumele şi fructele costă mai puţin decât în România. Şi, spre deosebire de ţara noastră, Iordania are autostrăzi, în timp ce aeroportul din Amman este o bijuterie.
Toată lumea ştie că Israelul este „Pământul Făgăduinţei“, însă puţini ştiu că mare parte din evenimentele descrise în Biblie se petrec, de fapt, în Iordania.
Numele oficial al ţării este Regatul Haşemit al Iordaniei, rege fiind Abdallah al II-lea, care între altele este şi pilot de elicoptere. Populaţia oficială a ţării este de 6,5 milioane de oameni, dar actualmente în acest locuiesc în jur de 12,5 milioane de oameni, restul fiind refugiaţi din Siria, Irak, Egipt, Liban sau alte ţări cu probleme. Spre deosebire de vecinii din Siria şi Irak, unde gruparea teroristă Statul Islamic face ravagii, Iordania pune mult accent pe siguranţă. Grupurile de turişti sunt însoţite permanent de câte un poliţist, ba chiar statul a „inventat“ Poliţia Turistică, care patrulează pe străzile cele mai vizitate sau în apropierea siturilor arheologice care atrag puhoaie de turişti.
Spre deosebire de vecinii din Siria şi Irak, unde gruparea teroristă Statul Islamic face ravagii, Iordania pune mult accent pe siguranţă.
Oraşul Amman are o vechime de peste 3.200 de ani.Amman înseamnă „linişte şi pace“ şi are acum o populaţie de circa 5,5-6 milioane de locuitori şi o dezvoltare asemnănătoare cu marile centre din zona Golfului Persic.
Tot pe teritoriul Iordaniei se găsesc, conform tradiţiei iudaice, locul unde Iacob a capturat îngerul lui Dumnezeu, locul unde Sfântul Ilie a fost luat la cer într-un car de foc, locul unde soţia lui Lot a fost transformată în stană de piatră după ce s-a întors şi a văzut cum Yahwe distrugea Sodoma şi Gomora sau muntele pe vârful căruia este îngropat profetul Aaron, fratele lui Moise.
În privinţa creştinismului, pe partea iordaniană a râului Iordan se află şi Betania, locul unde Iisus a fost botezat de către Ioan Botezătorul. Iniţial se credea că locul botezului se află în Israel, dar noi descoperiri arheologice au infirmat această ipoteză, pe partea iordaniană fiind găsit chiar locul în sine, lângă o biserică din perioada bizantin.
Dar pe lângă turismul religios, Iordania oferă multe alte lucruri de văzut. În primul rând este vorba de cetatea antică Petra, sculptată într-un canion. Aceasta a fost capitala nabateenilor şi a fost cucerită de romani în anul 106, acelaşi an în care a căzut şi Dacia lui Decebal.Petra a intrat în patrimoniul UNESCO în anul 1985, iar în anul 2007 a fost selectată pentru a intra în clasamentul noilor Minuni ale Lumii.
În Marea Moartă salinitatea este atât de mare, de 34%, încât pluteşti în apă fără faci nimic. Nămolul şi mineralele de la Marea Moartă au mai multe beneficii terapeutice şi sunt cunoscute în toată lumea.ici ar exista 21 de minerale rare, din care 16 se găsesc exclusiv în această zonă. Baia în Marea Roşie este interzisă după apusul soarelui, fiind loc de granita.
Aqaba este principalul loc de relaxare al iordanienilor şi singurul port al Iordaniei, fiind situat la Marea Roşie. Din Aqaba se văd patru ţări: Iordania, Israelul – peste golf aflându-se oraşul Eilat, Egiptul – în continuarea ţărmului dincolo de Israel, iar pe partea opusă se află Arabia Saudită. Atenţie, însă, la temperaturi: atât la Marea Moartă, cât şi în Aqaba, temperaturile ajung la 45 de grade Celsiu.
Deşertul ascunde şi el minuni, precum deşertul roz de la Wadi Rum, unde doritorii pot avea parte de safari şi pot petrece o noapte alături de beduini. De asemenea, se pot vizita locurile unde colonelul „Lawrence al Arabiei“ a luptat în revolta arabă împotriva Imperiului Otoman din 1916-1918.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu