Venus este cea de-a doua planeta de la Soare. Este cel mai stralucitor corp ceresc, cu exceptia Lunii Pamantului. Este singura planeta a Sistemului Solar numita dupa o femeie.
Venus este una dintre cele patru planete terestre ale Sistemului Solar, ceea ce inseamna ca are o structura asemanatoare Pamantului. Diametrul planetei este doar cu 650 km mai mic decat al Pamantului, iar masa este 81.5% din cea a planetei noastre.
Temperatura nu variaza in functie de noapte si zi, in ciuda miscarii lente de rotatie a planetei. Vanturile sunt blande, dar datorita densitatii atmosferei, transporta praf si pietre. Presiunea atmosferica pe toata suprafata planetei este de 92 ori mai mare decat cea a Pamantului. Venus orbiteaza Soarele la aproximativ 108 milioane km si face o rotatie completa in 224.65 zile pamantesti. Desi toate orbitele planetelor sunt eliptice, Venus este cea mai apropiata de circular. Cand se afla intre Soare si Pamant, atinge cea mai mica distanta fata de Pamant dintre toate planetele, de 40 milioane km.
Venus face o rotatie completa in 243 zile, de departe cea mai lenta dintre planetele mari. O zi siderala dureaza mai mult decat un an, pe Venus.
Venus, o planetă considerată geamăna Terrei, este în prezent un mediu sterp, cu o atmosferă foarte densă, cu ploi acide şi temperaturi ce ating 480 de grade Celsius.
Cu peisajul său în care predomină culorile roșu-portocaliu, cu temperaturi suficient de ridicate pentru a topi plumbul și cu ploile sale de acid sulfuric, Venus poate fi considerată o reprezentare perfectă a iadului. Amenajarea unei baze pe această planetă depășește cu mult capacitățile noastre tehnologice din prezent. Cu un efort de imaginație, ne putem totuși da seama cum ar fi dacă am reuși totuși să trăim la suprafața acestei planete.
Este cea mai stălucitoare planetă și din acest motiv a fost remarcată din timpuri imemoriale. Uneori planeta lasă umbră, fapt remarcat de astronomul grec Simplicius dar și de autorul roman Plinius prin anul 60. Babilonienii au avut un apetit dezovoltat pentru observarea planetei, înregistrând pozițiile planetei în tabele speciale. Homer menționează în Iliada că Venus este cea mai frumoasă stea de pe cer, meritând numele zeiței iubirii și a frumuseții.
O plimbare pe Venus nu ar fi însă deloc plăcută. SuprafaÈ›a acestei planete este un deÈ™ert complet uscat. Venus trece printr-un proces de efect de seră scăpat de sub control. Atmosfera sa densă este suprasaturată cu dioxiod de carbon (96,5% din atmosfera venusiană este reprezentată de CO2) care nu lasă căldura să se disipeze în spaÈ›iu, rezultând temperaturi medii de 465 de grade Celsius la suprafață — cea mai fierbinte planetă din sistemul nostru solar.
Gravitația planetei Venus este de aproximativ 91% din cea a Terrei, deci pe Venus am putea sări puțin mai departe și am putea ridica obiecte puțin mai grele decât putem ridica pe Pământ. "Este posibil să nu remarcăm diferența de gravitație foarte mult; dar ce am mai putea remarca pe o planetă cu o atmosferă atât de densă? Aerul pe Venus este atât de dens încât dacă ai încerca să ridici rapid mâna ai simți cum opune rezistență ca și când te-ai afla în apă"
Pe de altă parte, ar fi greu să nu resimțim diferența de presiune atmosferică. Pe Pământ, la nivelul mării, aerul exercită o presiune de 1 bar. Pe suprafața lui Venus presiunea este de 92 de bari. Pentru a resimți aceeași presiune pe Pământ ar trebui să coborâm până la adâncimea de 914 metri în ocean.
Venus are nevoie de 225 de zile pământene pentru a-și încheia mișcarea de revoluție (rotația în jurul Soarelui) și de 243 de zile pământene pentru a efectua o rotație completă în jurul propriei axe. În plus, Venus se rotește în sens invers Pământului, iar Soarele răsare la Vest și apune la Est.
Venus spre deosebire de alte planete, nu are sateliti naturali.
Suprafața este în mare marte de origine vulcanică, 65-70% fiind câmpii, 30% regiuni muntoase și 8% depresiuni.
Mai mult de 1000 de vulcani exista pe Venus, majoritatea mai mari de 20 km în diametru. Erupțiile vulcanilor au creat canale de scurgere a lavei, ce se întind pe sute de km.
Cel mai inalt lanț muntos de pe Venus este Maxwell Montes. Acești munți se ridică la 12 km deasupra suprafeței.
Craterele mici (sub 3 km) sunt inexistente pe Venus, pentru că atmosfera foarte groasă arde meteoriții mici. S-a deteminat că meteoriții sub 30 de km în diametru nu pot ajunge pe suprafață. Cel mai mare crater este Mead, ce are 280 km în diametru.
Venus este cea mai apropiata planeta de Pamant. Ea straluceste puternic pe cer, fiind Luceafarul de seara si de dimineata. Se poate vedea numai vreo 3 ore dupa asfintit sau inaintea rasaritului. Dupa soare si Luna, Venus este cel mai stralucitor corp ceresc.
Tags: .curiozitati
, astri
, planete
, Sistemul Solar
, Venus
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu