Balena albastră este cel mai mare animal de pe planeta Pământ, atingând 30 de metri în lungime şi 180 de tone în greutate.
Balena albastră antarctică poate creşte la dimensiuni mai mari de 30 de metri în lungime şi poate cântări până la 180 de tone. Limba unei balene este mai grea decât un elefant, iar inima sa este cât un automobil. „Chiar şi cel mai mare dinozaur care a existat vreodată era mai mic decât o balenă albastră”. Desi arata ca niste pesti uriasi, va reamintim ca balenele sunt mamifere, adica nasc pui vii si ii hranesc cu laptele lor. Traiesc in aproape toate oceanele planetei, fiind cele mai mari vietuitoare de pe Terra.
Toate speciile de balene duc o viata migratoare. Parcurg cu reguralitate, drumurile intre apele polare, reci si bogate in hrana si apele tropicale, potrivite pentru cresterea puilor. Femelele sunt mai mari decat masculii de aceeasi varsta, iar cel mai mare exemplar de acest gen capturat cantarea aproximativ 150 de tone. Sa spunem ca, daca ar trai pe pamant, un animal de dimensiunea balenei albastre ar putea fi zdrobit de greutatea proprie daca n-ar avea ca suport niste oase foarte late si extrem de rezistente. Insa, pentru un animal acvatic, corpul sau fiind sustinut deci de apa, rolul de "rezistenta" al oaselor a disparut. Balenele au dezvoltat in cursul evolutiei lor niste formatiuni numite fanoane, care le permit sa se hraneasca cu plancton. Acestea se termina prin niste prelungiri in forma de perie, care functioneaza ca o sita. Astfel, din tonele de apa vehiculate prin gura, ele retin doar planctonul. Diferite specii de balene si-au dezvoltat propriile tipuri de fanoane, astfel incat acestea sa retina componente diferite ale planctonului. Acesta este o modificare adaptativa care le permite sa nu intre in competitie pentru sursele de hrana. Balenele albastre pot fi vazute singure sau in grupuri mici, dar cel mai des in perechi. Uneori se deplaseaza in grupuri mari, de cate 50-60 de exemplare, dar acest lucru se intampla rar, perioadele cele mai potrivite pentru a fi astfel observate fiind cele in care se inmultesc. Sunt inotatoare puternice, capabile sa atinga o viteza de aproape 50 km/h atunci cand sunt in primejdie. Insa, de obicei, balenele se deplaseaza cu pana la 20 km/h. Balenele albastre ating maturitatea (la care pot face pui) la 6 - 10 ani sau cand masculul are 23 de metri lungime, iar femela, 24 de metri. Puii se nasc la intervale de 2 - 3 ani, avand de stat in burta "mamei" 12 luni.Puiul are 7 - 8 metri lungime la nastere si aproximativ 3 tone greutate . Perioada de alaptare a acestuia este de 7-8 luni, rastimp in care ajunge la 16 metri lungime si 23 de tone greutate. In perioada de alaptare, puii consuma in total, zilnic, pana la 379 de litri din laptele mamei, bogat in grasimi. Tot la capitolul hrana, ar mai fi de spus ca balenele albastre se hranesc cu mult ton, dar si cu creveti mici, cantitatea acestora din urma, pe durata verii, ridicandu-se - ca total de consum - la 4 tone zilnic, chiar mai mult. Gura balenei albastre este atat de mare incat poate contine un volum de apa echivalent cu propria masa corporala a uriasului mamifer marin.
Când respiră, balena lansează o spectaculoasă coloană verticală de apă de până la 12 m, de regulă de 9 m. Capacitatea pulmonară este de 5.000 de litri.
Balenele albastre sunt dificil de cântărit din cauza dimensiunilor lor. Ca şi în cazul majorităţii cetaceelor mari care au fost vânate, balenele albastre adulte nu au fost niciodată cântărite întregi, ci au fost mai întâi tăiate în bucăţi mai uşor de prelucrat. Din această cauză, masa corporală totală a balenei a fost subestimată în urma pierderilor de sânge şi alte lichide. Balenele albastre au un creier relativ mic, de doar 6,92 kg, aproximativ 0,007% din masa corporală totală. Oamenii de ştiinţă estimează că balenele albastre pot trăi cel puţin 80 de ani. Muzeul de Istorie Naturală din Londra conţine un celebru schelet şi un model în mărime naturală al unei balene albastre.
Muzeul de Istorie Naturală din Göteborg, Suedia, deţine singura balenă albastră împăiată din lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

| Designed by Colorlib