Elefantul este un animal masiv, a carui inaltime poate depasi 4 m, iar greutatea medie este de 2 – 6 tone. Corpul este acoperit cu o piele dura, ridata si fara par. Trompa se prezinta ca o extensie flexibila si lunga a nasului si a buzei superioare, incadrata de doi colti din fildes (incisivi). Ea ajuta la hranire, la miros, la identificarea si salutarea celorlalti elefanti, la carat, la respirare cand inoata.
Coltii sai impunatori, ce sunt in continua crestere, sunt si un motiv de ingrijorare pentru ei, deoarece fildesul este un material scump, foarte cautat pentru fabricarea unor ornamente, bile de biliard, clape de pian si altele. Din acest motiv, sunt vanati si au ajuns sa fie o specie pe cale de disparitie. Coltii unui elefant matur pot cantari pana la 50 kg,au pana la 2,5 m lungime,maxim 3 m.
Curiozitati despre elefanti: - Cel mai batran elefant din captivitate a trait 86 de ani; - Cel mai mare colt de fildes: lung de 3,1 m si cu o greutate de 105 kg; - Cantitatea de iarba consumata de un elefant intr-o zi poate cantari 225 kg, iar cea de apa bauta la o adapare – 136 l; - Elefantii nu isi pot apleca capul din cauza gatului gros si scurt. Pentru a prelua ceva de pe sol in gura se folosesc de trompa; - Au o memorie foarte buna; - Urechile le foloseste drept evantai pentru zilele toride, - Are numai 4 dinti lungi de 30 cm. Isi schimba dentitia de 6 ori de-a lungul vietii. - Elefantul isi foloseste urechile pentru reglarea temperaturii corpului. - Urechile sunt unice si pot fi folosite pentru identificare ca si in cazul amprentelor, - Trompele elefantilor sunt foarte versatile si sunt unice in lumea mamiferelor. Trompa unui elefant reprezinta atat nasul, cat si buza de sus. Acestia isi folosesc trompa pentru a "saluta" un alt elefant. Femelele isi alinta puii cu trompa. Nu mai putin de 15 litri de apa pot sa fie depozitati in trompa, pana sa fie bauti. Cand simt pericol, elefantii ridica trompa in aer pentru a mirosi din ce parte vine. - Elefantii isi folosesc labele picioarelor pentru a asculta. Sunt capabili sa receptioneze orice fel de sunete sub-sonice si vibratii venite prin pamant.
Durata de viata a unui elefant este de 50-70 de ani, dar cel mai longeviv dintre acestia a fost Lin Wang, care a trait la o gradina zoologica taiwaneza pana la 86 de ani.Cand a murit, in 2003, 10.000 de oameni au lasat biletele si flori langa gradina zoologica, inclusiv presedintele de atunci al Taiwanului.
- Elefantul este singurul animal cu 4 genunchi. - Elefantul este considerat cel mai mare si cel mai greu animal de pe planeta. - Elefantul este singurul mamifer care nu poate sari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

| Designed by Colorlib