Legendele din întreaga lume atestă că oamenii au încercat dintotdeauna să realizeze lucruri fără precedent. Astăzi, cele mai importante performanţe ale oamenilor sunt reunite anual în Cartea Recordurilor Guinness, una dintre cele mai citite cărţi din lume. Organizaţia „Guinness World Records” a devenit principala autoritate la nivel mondial ce atestă, verifică şi certifică recordurile mondiale stabilite într-un număr uriaş de domenii. Puţină lume ştie, însă, că această instituţie îşi datorează existenţa unei întâmplări inedite în care protagonistul principal era un ploier auriu.
Pe 10 noiembrie 1951, directorul fabricii de bere Guinness de la acea vreme, Hugh Beaver, se afla la vânătoare alături de prietenii săi în Irlanda. După finalizarea partidei de vânătoare, Beaver a intrat într-o dispută verbală cu amicii săi pe tema vânatului cu pene. Beaver susţinea că cea mai rapidă pasăre vânată în Europa este ploierul auriu, însă prietenii săi nu erau de acord. În acea seară, Beaver şi-a dat seama că nu poate găsi răspunsul la întrebarea sa în enciclopedii şi că, foarte probabil, acelaşi lucru este valabil în cazul a numeroase alte dispute între prieteni. De aceea, şeful Guinness s-a gândit că o carte în care să se găsească răspunsurile la întrebările de acest tip ar avea şanse să devină populară. În august 1954, gemenii McWhirter au lansat prima ediţie a „The Guinness Book of Records”, tipărind 1.000 de exemplare ce au fost distribuite gratuit. După un an, pe 27 august 1955, Cartea Recordurilor era lansată în librării într-o ediţie de 197 de pagini. Spre surprinderea fraţilor McWhirter, cartea a ajuns până la Crăciun să ocupe prima poziţie în clasamentul vânzărilor din Marea Britanie. Guinness a hotărât ca fiecare ediţie nouă din „Cartea Recordurilor” să fie publicată în luna octombrie a fiecărui an, astfel încât să fie disponibilă în perioada cumpărăturilor pentru Crăciun. De-a lungul timpului, Cartea Recordurilor Guinness a fost vândută în 120 de milioane de copii în peste 100 de ţări. Mai multe superlative ce au apărut pentru prima dată în paginile Cărţii Recordurilor acum aproape 60 de ani se menţin până astăzi. Cea mai mare clădire de birouri din lume continuă să fie Pentagonul, finalizat în 1943, iar cel mai înalt om care a trăit vreodată este tot Robert Pershing Wadlow, un american ce măsura 2,72 metri în 1940.
Anual, organizaţia Guinness World Records studiază aproximativ 50.000 de cereri de recunoaştere a unui nou record, iar în total organizaţia găzduieşte în baza sa de date aproximativ 40.000 de recorduri. Dintre acestea, anual sunt publicate în Cartea Recordurilor aproximativ 4.000 de recorduri. Cartea este o colecție a recordurilor, din toate domeniile, de la cele sportive și până la cele mai bizare. În fiecare an se publică o nouă ediție care se axează mai ales pe recordurile înregistrate în ultimul an. Din acest motiv, cartea merită cumpărată an de an și conține, în fiecare ediție, elemente noi. O serie de recorduri, care au fost menționate inițial în Cartea Recordurilor Mondiale Guinness, au fost excluse din edițiile următoare, din motive etice. Publicând anumite recorduri, cartea îi încurajează și pe alții să încerce să doboare recordul, uneori cu prețul sănătății sau chiar al vieții. De aceea, astfel de rubrici au fost excluse. SUPERLATIVELE LUMII IN CARE TRAIM Dubai International Airport a detronat anul trecut aeroportul londonez Heathrow din poziţia de cel mai aglomerat nod aerian internaţional din lume, datorită creşterii numărului de pasageri transportaţi de compania Emirates, care deţine o flotă record de avioane de mari dimensiuni
Nick Stoeberl a intrat în istorie cu limba sa de 10,1 centimetri, desemnată cea mai lungă din lume.
Cântecul "Rap God" al artistului american Eminem este melodia cu cele mai multe cuvinte, potrivit reprezentanţilor Guinness World Records. Hitul "Rap God" al rapperului Eminem are 1.560 de cuvinte, iar artistul reuşeşte să le spună pe toate în puţin peste şase minute, o performanţă recunoscută de Guinness World Records drept un record mondial.
Chris „Ducesa” Walton a intrat în Cartea Recordurilor pentru cele mai lungi unghi. Unghiile ei măsoară în totalitate 6 metri lungime, puse cap la cap de la ambele mâini, unghii pe care nu le-a mai tăiat de la vârsta de 18 ani, astăzi ea având 45 de ani.
Jin Songhao din China – pentru cel mai lung timp petrecut în zăpadă, de 46 de minute şi 7 secunde, în iarna anului 2011.
România a stabilit recordul mondial pentru „Cel mai mare steag naţional din lume”, în localitatea Clinceni, de lângă Bucureşti, în luna mai a acestui an. Steagul a fost de 79.000 metri pătraţi şi a fost cusut de două femei.
Cea mai scumpă fotografie din istorie este "Rhein II" (1999), realizată de fotograful german Andreas Gursky. Aceasta a fost vândută în cadrul unei licitaţii organizate de Christie’s în 2011 pentru suma de 4.338.500 de dolari. Cumpărătorul este anonim.
Oraşul cu cele mai multe clădiri de tip zgârie-nori este Hong Kong. În 2010 existau cel puţin 2.354 de clădiri ce depăşeau înălţimea de 100 de metri, având o înălţime combinată de aproximativ 330 de kilometri.
Cel mai mare vas de croazieră din lume este Allure of the Seas, acesta măsurând 362 de metri în lungime, 66 de metri în lăţime şi cântărind 225.282 tone. Vasul este dotat cu 16 punţi şi poate găzdui 6.318 pasageri.
Guinness World Records Ltd. l-a numit pe Saulstiano Sanchez-Blazquez, în vârstă de 112 ani cel mai în vârstă om din lume. Cu toate acestea, stră-străbunicul Saulstiano nu deţine recordul şi pentru cel mai vârstnic om care a trăit vreodată. În schimb acest titlu îi aparţine japonezului Misao Okawa, care a trăit 115 ani.
Radhakant Baijpai - Cel mai lung par din urechi (25,4
Mehmet Ozyurek - Cel mai mare nas din lume (11,4 cm)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

| Designed by Colorlib