Atunci cand pornesti pe drumul lui “la bine si la greu impreuna” sa nu te gandesti ca va fi tot timpul cerul senin si vantul lin.Inevitabil vei spune ca stii asta sau ca vei incerca sa tii cat mai mult focul aprins. Daca vrei sa redevenim putin realisti totusi, putem admite ca e nevoie la inceput de dragoste adevarata ca mai apoi casnicia sa fie trainica. Insa ca in cazul pregatirii unei prajituri reusite – e nevoie de rabdare, de echilibru in ingredientele amestecate, de coacere (maturizare) si de inventivitate in ornare – sa nu cumva sa uiti cireasa, chiar daca nu e tort.
Indiferent ca va aflati la inceputul unui astfel de drum, sau in plina explorare a lui, am adunat mai jos cateva citate menite sa va dea de gandit si sa va inspire in a depune tot efortul pentru a avea o casnicie, nu perfecta pentru ca ar fi plictisitoare, ci una care sa tina pana la adanci batraneti.
Inteleptul Socrate care inca din vremurile antice isi sfatuia discipolii cam asa: “Orice ai face, casatoreste-te. Daca vei avea noroc de o sotie buna, vei deveni un om fericit. Daca vei da peste una rea, vei ajunge un filozof.
Nietzche, puncteaza si el foarte corect, una din principalele probleme ale casniciilor care nu rezista – “Casniciile nefericite nu sunt cauzate de lipsa de iubire ci de lipsa prieteniei.”
Cat despre misteriosul univers femimin… Domnilor, nu incercati sa il patrundeti ca nu cumva sa va pierdeti. Un celebru scriitor englez sublinia asta asa “Cum ar putea o femeie sa fie fericita alaturi de un barbat care o trateaza ca si cand ar fi o fiinta obisnuita.” Femeile exista ca sa fie iubite, nu intelese. Cine aplica asta va avea zile linistite.
“Inainte de a te casatori, intreaba-te urmatorul lucru: crezi ca vei putea purta discutii frumoase cu respectiva persoana chiar si la 90 de ani?” (F. Nietzche). Nu trage concluzii pripite… Discutiile frumoase pot sa rasara si mai tarziu. Important este sa vorbiti aceeasi limba.
Si mai important decat asta, decat fluturii din stomac de la inceput si de pasiune, este urmatorul lucru: “Orice relatie sanatoasa se bazeaza pe respect iar casnicia in mod special. Daca nu are la baza respect nimic din ce pare a fi bun la inceput, nu va dura.” (Amy Grant). Si aici am mai adauga increderea. Pentru ca nu poti avea intotdeauna garantii, si atunci trebuie sa crezi in ce e mai bun – “Nu cauta garantii pentru casnicia ta. Daca asta vrei, atunci cumpara-ti o masina pe baterii.”
Iar atunci cand lucrurile se mai dezechilibreaza, cand drumul inainte apare in ceata si poate nu stiti incotro sa o luati… e timpul pentru mici sacrificii. “Cand faci un sacrificiu pentru casnicie, nu il faci pentru celalalt ci pentru unitatea relatiei.” (Joseph Campbell)
Printre micile sacrificii se numara si diplomatia, rezumata atat de bine aici:“Pentru a avea o casnicie frumoasa/ Fara sa arunci cu nimic prin casa/ De fiecare data cand ai gresit recunoaste/ Iar cand ai dreptate taci si mergi de pescuieste broaste.” – Un sfat mai greu de urmat, necesita exercitiu, vointa si vreo tona de diplomatie. Merita pus in practica de catre cei mai ambitiosi.
Iar pentru cei care se pregatesc sa paseasca in noile roluri de sot si sotie, iata un sfat presarat intr-un citat, pe care ar trebui sa vi-l insusiti temeinic – “Cred ca nimeni nu este atat de naiv incat sa isi imagineze ca va avea success automat in orice camp de activitate; cu toatea asta aproape toata lumea se asteapta sa curga lapte si miere inca de la inceputul casniciei.” (Sydney J. Harris)
Insa oricate sfaturi am urma, din oricate citate si povesti de viata ne-am inspira, oricate teorii am aplica… “Secretul unei casnicii fericite…. ramane un secret.” (Henny Youngman)
Multe alte studii au arătat că nevrotismul este principalul factor predictor al lipsei de succes al relaţiei. „Singura variabilă care distinge cuplurile cu căsnicii fericite de cele cu mariaje nefericite şi de cuplurile care s-au despărţit ori au divorţat a fost comportamentul supărăcios şi plin de toane, variabila cel mai mult înrudită cu nevrotismul”.
Fiţi atenţi la semnele de avertizare, la acele indicii care apar devreme şi care semnalează aspecte negative ale personalităţii partenerului, pe care nu le veţi putea schimba.
Cu cât pretindem mai multe calităţi simultan, cu atât scad şansele de a le găsi întrunite în persoana unui singur om.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu