Mercurul este un element chimic reprezentat prin simbolul Hg şi care are numărul atomic 80.Elementul a fost numit după zeul roman Mercur, cunoscut pentru viteza şi mobilitatea sa. Mercurul este singurul metal lichid in conditii normale de temperatura si presiune.
Deoarece folclorul mentiona Mercurul ca avand puterea de a feri oamenii de spiritele rele, si de a vindeca diferite boli, a fost folosit in scop terapeutic si agricol. Catre secolul al XVI-lea, cuptoarele primitive de tratare a cinabrului prin distilare si condensare au cunoscut o crestere a cererii Mercurului, folosit in medicina si pentru amalgamarea minereurilor de aur si argint. La inceputul secolului al XVII-lea , dezvoltarea stiintei si tehnologiei au adus o crestere continua a cererii Mercurului, folosit la fabricarea termometrelor, a barometrelor si alte aparate electrice.
Toxicitatea mercurului este demult cunoscuta.Mercurul poate patrunde in organism pe trei cai: prin inhalarea vaporilor, prin alimente sau chiar prin contactul cu pielea. Efectele, mai rapide sau mai lente, pot afecta: sistemul nervos, cel respirator, pielea, rinichii si multe alte organe ale corpului uman. Cea mai insidioasa cale prin care otrava poate patrunde in organism este inhalarea vaporilor de mercur: metalul lichid se vaporizeaza chiar si la temperatura camerei. Respirand deasupra picaturilor de mercur, nu simti vaporii, dar te expui la intoxicare. Din fericire, mercurul este exclus din bunurile curente de consum, cu doua exceptii: termometrul si tuburile luminoase (becurile "reci"). Daca in acestea din urma cantitatile mici sunt motive sa diminueaze ingrijorarea, cele cateva grame din termometrul spart pot avea efecte grave. Termometrele cu mercur sunt folosite ocazional în domeniul medical fiind mai exacte decât cele cu alcool, iar aplicaţiile sale ştiinţifice încă îi permite utilizarea. Cu toate acestea, până în anul 2020 se doreşte eliminarea mercurului din dispozitivele medicale sau casnice care au în compoziţie acest metal, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Mercurul este de asemenea utilizat în cadrul lucrărilor dentare (plombe în special), în unele antiseptice sau în substanţele conservante din vaccine.[110] Stomatologia foloseşte mai mult de 100 tone de mercur în fiecare an în cadrul restaurărilor dentare; personalul stomatologic este expus acestui metal prin contactul sau manipularea metalului, precum şi inhalarea şi aspirarea vaporilor mercurici.
Fulminatul de mercur, este un exploziv primar ce a fost descoperit în anul 1823, iar cea mai importantă proprietate a acestei substanţe este cea de detonare facilă.
Mercurul poate fi utilizat ca şi component al lămpilor fluorescente, acestea conţinând până la 1,4 mg de mercur. Lămpile fluorescente lineare conţin între 1,4–60 mg de mercur. Mercurul este un element otrăvitor, care are tendinţa de acumulare în corp în decursul timpului; acţionează ca o neurotoxină, distrugând ţesutul nervos şi cel cerebral; în cazul deversărilor care includ mercurul (precum în cazul termometrelor cu conţinut mercuric sau al becurilor fluorescente), sunt întrebuinţate anumite tehnici de îndepărtare al metalului pentru a evita expunerea şi captarea acestuia. Pe termen scurt sau lung, expunerea la mercur conduce la tremurat, fluctuaţii ale dispoziţiei, pierderea auzului şi orbire, iar factorii aceştia fac ca şi cea mai mică cantitate de mercur să fie periculoasă. Exista mai mult de 25 minereuri cunoscute, care contin Mercur, dar principalul minereu este cinabrul, de culoare rosu spre maron roscat.In tara noastra se gasesc minerale de mercur in Muntii Apuseni. Atat mercurul cat si sarurile solubile de mercur sunt otravuri puternice.
Mercurul, cel mai toxic element non-radioactiv de pe Pământ. Contrar convingerilor din prezent, mercurul era considerat în trecut ca fiind secretul longevităţii, diferite substanţe fiind preparate pe baza acestuia. Împăratul chinez Qín Shǐ Huáng Dì este doar una dintre victimele acestei concepţii greşite. El a băut un amestec de mercur şi jad în speranţa unei vieţi mai lungi, poate chiar eterne. Din păcate, nu a obţinut rezultatul dorit, el murind pe data de zece septembrie 210 î.Hr., în urma otrăvirii cu această substanţă. Cu timpul, însă, faptul că mercurul are un efect nociv a devenit din ce în ce mai evident. De exemplu, sclavii romani care lucrau în minele de mercur mureau după o anumită perioadă, dovedindu-se în cele din urmă că era din cauza expunerii îndelungate la această substanţă. Aceste mine au devenit apoi pedeapsa criminalilor şi a sclavilor, ele servind ca înlocuitori pentru execuţiile tradiţionale. Unele cosmetice (rimelurile, în special) conţin şi ele mercur, iar în 2008 statul Minnesota a fost primul din S.U.A. care a interzis folosirea lui în acest scop. În industria chimică, mercurul este folosit pentru obţinerea sodei caustice sau a hidroxidului de sodiu. În industria electrică el are rol în fabricarea lămpilor fluorescente şi a contoarelor electrice. Un alt rol pe care îl are mercurul este în fabricarea oglinzilor cu lichid folosite la telescoape. Cum patrunde mercurul in organism? Exista diferite moduri de acces: Pesti din lacuri sau pesti oceanici si fructe de mare Vaccinuri Pesticide si ierbicide Iluminatul cu tuburi fluorescente (contin vapori de mercur). Plombe dentare (care emit, de asemenea, vapori)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

| Designed by Colorlib