Moş Crăciun este bătrân, foarte bătrân... El s-a născut acum multe sute de ani, nimeni nu mai ştie când şi unde anume.Casa lui Moş Crăciun, asa cum ştie toată lumea, se află la Polul Nord, în ţinuturi de zăpadă şi de gheaţă vesnica. Este o ţară albă, curată şi frumoasă, ca sufletele de copii. Acolo se zice că se află un arbore uriaş, lângă steaua polară, unde se întâlneşte cerul cu pământul. În fiecare seară de Ajun, Moş Crăciun pleacă prin lume cu daruri.
Primii brăduţi de Crăciun au fost împodobiţi în Alsacia, acum mai bine de 1000 de ani, cu trandafiri de hârtie colorată, cu dulciuri, cu mere. De 200 de ani încoace, peste tot se împodobesc brazi cu beteală, globuri colorate şi dulciuri. Bunicii noştri îi împodobeau cu mere, nuci, forme de aluat şi aţă colorată. În toată lumea, merele au fost folosite la început în loc de globuri şi însemnau tinereţea veşnică, ca şi culoarea veşnic verde a bradului. În vârful bradului, se aşează de obicei o steluţă: este Steaua Polară, din ţinuturile de gheaţă de la Polul Nord, unde locuieşte Moş Crăciun .Orice brăduţ are şi lumini. Bătrânii spun că lumânările şi luminiţele din bradul de Crăciun alungă răul din lume, din casă, din suflet. Din vechime se ştie că Maica Domnului, fiind cuprinsă de durerile naşterii, i-a cerut adăpost lui Moş Ajun. Motivând că este sărac, el a refuzat-o, dar i-a îndrumat paşii spre fratele lui mai mic şi mai bogat, Moş Crăciun. Neştiind însă că femeia este Maica Domnului, nu o primeşte în casă şi o trimite să nască în grajdul vitelor. Crăciuneasa o ajută să nască, fără ştirea soţului ei, dar este pedepsită apoi de el cu tăierea mâinilor din coate. Când Crăciun află că în grajdul său s-a născut Domnul Iisus, se căieşte şi îi cere iertare lui Dumnezeu, devenind „primul creştin”, „Sfântul cel mai bătrân”, „soţul femeii care a moşit-o pe Maria”. Se spune că el s-a căit atât de mult, încât a doua zi şi-a împărţit întreaga avere copiilor săraci, de unde tradiţia de a face daruri de Crăciun, mai ales copiilor.
Peste tot, Mosul vine in noaptea de Ajun, adica in seara zilei de 24 decembrie, si le lasa cadouri frumoase celor mici. Mosul s-a nascut acum cateva sute de ani, iar dragostea sa pentru copii l-a facut sa le imparta cele mai frumoase cadouri. Mosul zboara cu sania si renii sai fermecati si coboara incet pe hornul casei, pentru a le lasa micutilor cadourile pe care acestia si le doresc. In restul anului, Mosul este ocupat facand jucarii pentru ziua cea mare cand va trece pe la toti copii sa le lase cate ceva sub brad.
Desigur, mosul are cateva ajutoare care ii sunt alaturi in fiecare zi pentru a putea confectiona cadouri pentru milioane de copii din intreaga lume. Elfii si spiridurii Mosului confectioneaza jucarii zi de zi pentru a fi totul gata in ziua Craciunului. Legenda spune ca Mos Craciun locuieste in Laponia, unde de fapt este Craciun in fiecare zi. In Laponia este tot timpul zapada, acesta fiind cu adevarat un tinut de poveste. Noua reni trag sania incarcata a Mosului. Renul care conduce sania, Rudolf, are nasul rosu stralucitor in intuneric si lumeaza calea saniei in noaptea din Ajun. Ceilalti reni sunt pe numele lor: Dasher, Dancer, Donner, Vixen, Comet, Cupid, Prancer, Blitzen. Spiridusii Mosului Desi au o imagine foarte controversata, fiind considerati ba rautaciosi, ba binevoitori, ei traiesc in Laponia si il ajuta pe Mos pe tot parcursul anului sa fabrice cadourile mult dorite de copii. Multa lume isi da cu parerea in ceea ce priveste numarul spiridusilor, dar se presupune ca ar fi 6 spiridusi care au urmatoarele sarcini: * Bushy Evergreen- este spiridusul care a inventat masinaria ce fabrica jucariile si a perfectionat-o de-a lungul anilor * Shinny Upatree, vechi prieten de-al Mosului; impreuna au pus bazele comunitatii in care-si desfasoara activitatea misterioasa * Wunorse Openslae, responsabil cu renii si ingrijirea lor, ii antreneaza pentru a cara greutati mari cu o viteza inimaginabila; in plus, el se ocupa si de ingrijirea saniei * Pepper Minstix este paznicul tinutului in care Mosul si ajutoarele sale traiesc * Sugarplum Mary gateste dulciuri si prajiturele, ajund-o pe sotia Mosului, Craciunita. * Alabaster Snowball este spiridusul cheie care are sub supraveghere lista cu copiii cuminti si ascultatori si pe cea cu cei neastamparati si obraznici. Mos Craciun exista pentru fiecare dintre noi, copii sau nu. El aduce bucuria si fericirea in sufletele noastre si are grija ca lumina Nasterii Domnului sa ne patrunda in suflete si in case.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

| Designed by Colorlib