Planctonul reprezintă totalitatea organismelor marine, care trăiesc plutind în apa mării şi nu se deplasează (sau se pot deplasa pe distanţe milimetrice). Fitoplanctonul - reprezintă totalitatea plantelor din apa mării şi care prezintă o adaptare a vieţii vegetale la mediul marin. Desfăşoară procese de fotosinteză: produce biomasă. Zooplanctonul - reprezintă totalitatea animalelor (majoritatea nevertebrate), care trăiesc plutind în apa mării. Reprezintă un nivel de consumatori: consumă fitoplancton. Fitoplanctonul absoarbe până la 45 de miliarde de tone de dioxid de carbon în fiecare an, trasferând 16 miliarde către fundul oceanului. Ele furnizează circa jumătate din oxigenul Pământului.
Adâncul oceanului este una din zonele naturale ale Terrei care depozitează dioxidul de carbon din atmosferă, timp de secole întregi. Pompele biologice de carbon controlează dioxidul de carbon de la suprafaţa oceanului, care, la rândul lui, reglează nivelul de CO2 din atmoferă, şi, prin urmare, controlează schimbările climatice. Planctonul se află la baza lanţului trofic marin, servind ca hrană pentru multe animale marine, între care şi balenele albastre. Totodată, planctonul produce tone de oxigen prin fotosinteză.
Planctonul conţine variate tipuri de organisme marine, cum sunt bacterii, virusuri, plante, larve de peşte şi animale. Chris Bowler a declarat că planctonul are multe funcţii pe lângă a constitui hrana pentru balene. El a explicat că minusculul plancton reprezintă elementul esenţial al "sistemului de susţinere a vieţii" pe Pământ. Prin intermediul procesului de fotosinteză planctonul oferă anual o mare parte din oxigenul de pe planetă.
Imagine fascinantă: o masă uriaşă de plancton, observată din spaţiu
Planctonul Bioluminiscent (”bio” de la viață și ”lumin” însemnînd, evident, lumină) strălucește noaptea în culorile albastru, verde, roșu sau portocaliu. Printre cele mai cunoscute specii de plancton bioluminiscent, Noctulica miliaris – organism unicelular bioluminiscent – este atît de mic (0,5-2 mm) încît cîteva sute pot încăpea într-o singură picătură de apă. În cantități mari, Sea Sparkle, așa cum mai este denumită, provoacă noaptea fluorescența apei de mare, fiind vizibilă cînd valurile mării se agită. Oamenii de știință cred că planctonul strălucește pentru a-și speria și îndepărta prădătorii.
Cele mai frumoase plaje din lume bioluminiscent-1 Pentru turiștii profesioniști, căutarea celei mai frumoase plaje din lume este o obsesie care nu are de ce să se justifice. Dar cea mai frumoasă plajă din lume s-ar putea să nu poată fi găsită într-un loc anume, ci doar în anumite situații, cînd în mijlocul nopții valurile se sparg ușor și un ciudat și mirific fenomen își face apariția. Imagini cu plaje întinse, invadate de lumini albastre de parcă universul plin de stele se oglindește la malul mării, un peisaj fascinant pentru orice privitor. Plajele strălucitoare de culoare albastru neon sunt un miracol… Și explicația este una cît se poate de simplă. Minunatul spectacol este creat de organisme vii, cunoscute sub numele de fitoplancton și zooplancton, care trăiesc în apele dulci sau marine, plutind pasiv și constituind hrana peștilor sau a altor animale acvatice. Organismele microscopice se pot observa cu ochiul liber doar atunci cînd sunt adunate împreună. Planctonul Bioluminiscent (”bio” de la viață și ”lumin” însemnînd, evident, lumină) strălucește noaptea în culorile albastru, verde, roșu sau portocaliu. Printre cele mai cunoscute specii de plancton bioluminiscent, Noctulica miliaris – organism unicelular bioluminiscent – este atît de mic (0,5-2 mm) încît cîteva sute pot încăpea într-o singură picătură de apă. În cantități mari, Sea Sparkle, așa cum mai este denumită, provoacă noaptea fluorescența apei de mare, fiind vizibilă cînd valurile mării se agită. Oamenii de știință cred că planctonul strălucește pentru a-și speria și îndepărta prădătorii. Cele mai extravagante specii de zooplancton bioluminiscent sunt cele care produc efectul de strălucire prin bulele colorate pe care le împrăștie în apă. Planctoanele fie se apără în mod inteligent de prădătorii care, năuciți și păcăliți totodată de lumina strălucitoare, atacă bioluminiscența însăși, lăsînd planctonului timp să scape, fie o folosesc ca mijloc de seducție pentru a-și atrage perechea dorită.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

| Designed by Colorlib