Forta sugestiei influenteaza incredibil de mult subconstientul nostru,iar mintea subconstienta este cea care controleaza corpul nostru si intreaga viata.Prin intermediul sugestiei putem avea parte de o multime de intamplari-unele placute,altele extrem de neplacute.
Multã lume a auzit de efectul placebo. In cadrul unui experiment medical, Å£i se dã un medicament despre care Å£i se spune cã este foarte eficient – de pildã ca pansament gastric. Din 100 de voluntari pe care se testeazã medicamentul, aproximativ 50 constatã intr-adevãr cã au scãpat de durerea de stomac. Dar – surprizã ! AÅŸa-zisul medicament este de fapt o bobiţã de zahãr acoperitã de un inveliÅŸ albastru. El nu conÅ£ine nimic altceva decât zahãr. Si atunci, ce anume i-a vindecat pe cei 50 de voluntari? ForÅ£a sugestiei. Li s-a spus cã se vor face bine, au fost convinÅŸi cã se vor face bine ÅŸi s-au fãcut bine. In fapt, subconÅŸtientul lor a fost convins de eficienÅ£a medicamentului ÅŸi a dat organismului comenzile necesare pentru a se face bine.
Mult mai puÅ£ini au auzit de efectul nocebo. In cadrul unui experiment similar, Å£i se dã o pastilã despre care eÅŸti avertizat cã iÅ£i va face rãu – de pildã crampe stomacale. De data aceasta, numãrul celor ce se plâng de dureri la stomac este insã de 90! Evident era aceeaÅŸi pastilã inofensivã de zahãr. Se constatã insã cã forÅ£a sugestiei negative este mult mai mare decât a sugestiei pozitive.
IMPORTANT: Se constatã cã forţa sugestiei negative este mult mai mare decât a sugestiei pozitive (90% faţă de 50%). Aceasta concluzie a fost verificată în mai multe experienţe şi rezultatele ramân cam la acelaşi %.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

| Designed by Colorlib