Alunul de pământ (Arachis hypogaea - L.) este o plantă din familia leguminoaselor. Seminţele sunt comestibile şi se numesc alune americane, arahide sau alune de pământ.Se inmulteste prin boabe. Perioada de vegetatie 150 – 180 zile. Prefera soluri usoare, nisipoase, bine afinate.
Semintele se seamana in aprilie-mai, la 6 – 8 cm adancime, in rinduri la distanta de 0,5 m si 10-15 cm intre plante. Alunele de pământ” se cultiva prin semanarea directa in sol sau prin rasad.
In dependenta de soi si conditiile climaterice, de la semanat pina la coacere trec 120 – 160 zile. Recoltarea arahidelor seamana mult cu recoltare cartofilor. Tufisoarele se smulg din pamint cu tot cu boabe, si se lasa putin la soare pina se zvinteaza, pentru a putea fi pastrate.
Acolo unde creste arahis, anul urmator nu cresc buruieni. Arahisul inbunatateste memoria si atentia. Plus ajuta la functionarea normala a sistemului nervos, inimii, ficatului, si alte organe interne.
Atât arahidele, cât şi untul obţinut din acestea, constituie o sursă semnificativă de proteine, mai mare decât orice altă plantă din familia legumelor. Arahidele sunt alimente complexe, bogate in proteine, minerale , vitamine , contin numeroase vitamine : B1, B2, B3, B6, E, si ajuta la mentinerea in limite normale a hemoglobinei, creste imunitatea protejeaza celulele, mentine pielea sanatoasa.
Uleiul de arahide obţinut prin prima presare la rece are proprietăţi anticolesterol.
28 de grame de alune de pamant contin 7.31 grame proteine, 2.4 grame fibre,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

| Designed by Colorlib