Statuia Libertatii a fost un dar din partea guvernului Frantei cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la Independenta Americii. Pentru mai toti emigrantii care au traversat Atlanticul din Europa spre New York, Statuia Libertatii a fost prima imagine pe care au vazut-o pe teritoriul Statelor Unite. Statuia a fost construită la Paris de sculptorul Frederic-Auguste Bertholdi şi de inginerul Gustave Eiffel, fiind adusă peste Ocean cu fregata Isere. Imensul monument a fost atunci desfăcut în 350 de piese, ce au fost transportate în 214 cutii.
Are un schelet metalic ce este îmbrăcat cu un înveliÅŸ de cupru. ÃŽn timp, din cauza oxidării cuprului, statuia a devenit verde. Soclul, care adăposteÅŸte un muzeu, este realizat din piatră rezistentă la acÅ£iunea apei sărate a Oceanului Atlantic ÅŸi are formă de stea. Statuia reprezintă ZeiÅ£a Libertăţii, care stă cu un picior pe lanÅ£ul rupt al sclaviei. Ea Å£ine în mâna stângă o tablă cu inscripÅ£ia „JULY IV MDCCLXXVI” (4 iulie 1776), data declarării independenÅ£ei SUA. ZeiÅ£a are în mâna dreaptă o făclie cu flacăra aurită, iar pe cap o coroană împodobită cu ÅŸapte fascicule de lumină, ce simbolizează cele ÅŸapte mări ÅŸi continente. Tot pe coroană sunt 25 de ferestre prin care se pot admira oraÅŸul, dar ÅŸi Oceanul.
Deoarece se ştia care va fi locul în care urma să fie amplasată, statuia a fost concepută pentru a rezista vânturilor puternice. Astfel, la o viteză a vântului de 80 de km/h, statuia se înclină cu 7,62 cm, iar torţa statuii cu până la 12,7 cm. Acest lucru îi permite construcţiei să se deplaseze mai degrabă, decât să se rupă în condiţii de vânt puternic. Fata statuii a fost modelata dupa cea a mamei sculptorului si legenda spune ca restul corpului a avut ca model o prostituata. Turistii care viziteaza Statuia Libertatii pot urca pe scarile din interiorul statuii toate cele 354 de trepte pana pe coroana de unde se poate admira privelistea deosebita a metropolei New York City. Turistii care doresc sa intre in piedestal si sa urce pana in varful statuii ar trebui sa-si rezerve bilete cu multa vreme in avans deoarece cozile pot fi interminabile.
Statuia din New York are o înălÅ£ime, fără soclu, de 46,5 m, iar cu soclu, de 93 m. Capul are 5,26 m înălÅ£ime, distanÅ£a dintre ochi este de 0,76 m, iar mâna ce poartă făclia are cinci metri. Degetul arătător are mai mult de doi metri. Monumentul cântăreÅŸte nu mai puÅ£in de 225 de tone. - Prima Statuie a Libertăţii, la scară mică, a fost realizată în 1870 ÅŸi se găseÅŸte la Paris, în Grădina Luxemburgului - ÃŽn 2007 s-a numărat printre cele 20 de monumente aflate în finala „Cele ÅŸapte minuni ale lumii moderne” - în 1984 a intrat pe lista monumentelor UNESCO; - torÅ£a statuii e închisă publicului din 1916, când a fost distrusă de o explozie pusă la cale de germani; - trei persoane au decis de-a lungul anilor să se sinucidă aruncând-se de pe statuie; - a apărut în numeroase filme, regizate printre alÅ£ii de Charlie Chaplin ÅŸi Alfred Hitchcok; - pentru câteva minute, David Copperfield a făcut să dispară uriaÅŸa statuie, printr-un uluitor număr de magie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

| Designed by Colorlib